Voiko lapsen vanhempi olla kateellinen lapsettomille ystävilleen?

Voiko lapsen vanhempi olla kateellinen lapsettomille ystävilleen esimerkiksi hellepäivinä, kun ajatuksissa siintää täysin muut asiat, kun Korkeasaareen meno tai kotona parvekkeella lasten uima-altaan puhaltaminen. Heti alkuun pitää sanoa, että itse en voisi olla onnellisempi kuin elää elämäni tuon pikkukundin ja J:n kanssa, joten minä en ole kateellinen lapsettomille ystävilleni. Tämä asia tuli vain mieleeni, kun näin muutamia tuskastuneita ja kypsyyntyneitä ilmeitä Korkeasaaressa alkuviikosta.

Ymmärrän kuitenkin mistä kateellisuus saattaa johtua. Kyllä sitä itsekin välillä tekisi mieli lähteä mielenjohteesta elokuviin tai nukkua aamulla pitkään ja ottaa hitaita aamuja pyörien heräämisen jälkeen tunnin sängyssä. Tai sitä, että voisi haahuilla pitkin keskustassa tai kävelylenkillä useita tunteja ilman, että tarvitsee miettiä muiden syömisiä, juomisia tai päiväunia.

Olen huomannut muutamista tutuistani, että he olettavat kaikkien vanhempien olevan kateellinen näiden ystävien vapaa-ajasta, vapaudesta, sekä siitä, että on vastuussa vain itsestään. Suurimmilta osin lapsen saaminen on tarkkaan harkittu teko ja jokainen vanhempi tietää, ettei se aina ole helppoa. Oma aika häviää suurimmilta osin, sinä et päätä enää päivän rytmiä ja kun aurinko polttaa taivaalta mittarin näyttäessä yli 40 astetta, et voi mennä rannalle, sillä se on aivan liikaa pienelle taaperolle.

Myös rahankäyttö muuttuu, sillä perheeseen on tullut uusi ”sijoituskohde”. Toki jotkut tienaavat niin paljon, että lapseen menevä raha ei tunnu missään, mutta suurimmilla osasta vanhemmilla valtaosa rahasta menee pakollisten menojen jälkeen lapseen.

Minä en ole kateellinen lapsettomille ystävilleni, sillä minä halusin lasta todella paljon ja Benkku on tällä hetkellä tärkein asia meidän elämässä. Mielelläni sijoitan rahani häneen, käytän vapaa-aikani hänen kanssa leikkiessä, sekä rytmitän päiväni hänen mukaan ellen ole töissä. Elämä on aivan mielettömän upeeta tällä hetkellä, enkä vaihtaisi tätä mihinkään. Lapsettomat ihmiset eivät näe kaikkia niitä kultaisia hetkiä ja jos näkisivät saattaisivat he olla kateellisia lapsien vanhemmille.

Oletteko te huomanneet tälläistä ilmiötä, että lapsettomat ihmiset olettavat teidän olevan kateellisia heille?

Kateellisuus on muutenkin maailman turhin asia. Jokainen on oman elämänsä seppä ja määrittää oman tiensä kuljettavaksi. Miksi olla kateellinen jollekkin sen sijaan, että on onnellinen hänen puolestaan?

4 thoughts on “Voiko lapsen vanhempi olla kateellinen lapsettomille ystävilleen?

 1. Nimetön says:

  Itse luotan sanontaan, että kateus pitää ansaita.
  Olen ollut itsekin lapseton, toki, ennen lasteni syntymään. Koen menneeninperheen perustaessani eteenpäin, saavuttaneeni jotain tärkeää, en luopuneeni jostain, mistä pitäisi kadehtia muita.
  En kai naimisiin mentyäni kadehtinut sikkuja? Mikis muuten olla parisuhteessa, jos kokee yksin elämisessä enemmän parempia puolia?

  Elämä ja elämänkokemus on juuri sitä, että tunnistaa hyviä ja huonoja puolia, erilaisia näkökantoja ja kulmia moniin tilanteisiin. Silloin ei juuri jouda kadehtimaan muita.

 2. Merita says:

  Olen itse vapaaehtoisesti lapseton, ja lähipiiriini kuuluu paljon lapsiperheellisiä ystäviä. En ole koskaan kokenut, että kukaan olisi minulle kateellinen, ja hyvin harvoin (joskus tosin kyllä) olen kokenut myöskään säälimistä valintani vuoksi minulta vääjämättä kokematta jäävistä asioista. Iloitsemme toistemme onnellisuudesta ja erilaisiin elämiin kuuluvista ihanista asioista, eikä siihen kuulu kateutta. Koen, että vaikka itse en ole koskaan lapsia halunnut, ymmärrän heidän mukanaan tulevat mahtavat asiat. Koen myös, että lapsia hankkineet ymmärtävät, kuinka suuresti arvostan omaan elämääni kuuluvia asioita, jotka lapsettomuus osin mahdollistaa. Hetkellinen harmitus vaikka siitä väliin jäävästä rantapäivästä kylmine virvokkeineen tai ajatus siitä, että voisipa itsekin vaan irtautua hetken varoitusajalla ulkomaanlomalle ei ole minusta varsinaisesti kateutta, vaan ihan normaalia ja tervettä oman elämän rajoituksiin reagointia. Niitä rajoitteita on ihan kaikilla, myös lapsettomilla, rikkailla, menestyneillä, suosituilla ja kauniilla, ne ovat vaan erilaisia. Olen vilpittömän onnellinen lapsia toivoneiden ja saaneiden ystävieni puolesta, ja vilpittömän onnellinen myös siitä, että elän aikana ja kulttuurissa, jossa lapsia ei ole pakko hankkia, vaan valinnan voi tehdä itse.

 3. Onnellisesti lapseton says:

  ”Lapsettomat ihmiset eivät näe kaikkia niitä kultaisia hetkiä ja jos näkisivät saattaisivat he olla kateellisia lapsien vanhemmille.” Kyllä me nähdään. Ja me nähdään myös, että ne ovat kultaisia hetkiä niille muille, niille lasten vanhemmille. Näemme, etteivät ne olisi emmekä haluaisi niiden olevan kultaisia hetkiä meille itsellemme. Haluamme kultaisten hetkiemme olevan jotain ihan muuta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.