Vauva valvoo yöllä – Nyt vinkit kehiin

Kello oli noin kolme, kun herään siihen, että vauva on valvonut äitinsä kanssa olohuoneessa jo tunnin verran. Päätän, että nyt olisi äitin hyvä nukkua ja käyn tekemässä vahdinvaihdon.

Kello kolkutteli jo viittä ennen kuin itse pääsen nukkumaan. Tämä ei tehnyt minulle hyvää, sillä tänään on ”elintärkeä” futispeli Helsingin harrastesarjassa pienellä kentällä. Toinen syy on myös se, että vähillä yöunilla minä en vain yksikertaisesti toimi. Tämä vaikuttaa todella toimivalta combolta pienen vauvan kanssa 😀

Pari tuntia jäbä huusi ja itki ajoittain. Lähes kaikki itkut liittyivät jotenkin vatsan kurinaan. Jos pikkujäbä olisi huutanut ja itkenyt kokoajan, niin helpottaisi se hieman analyyseja (koliikki yms), mutta tuollainen ajoittainen täydellinen hiljaisuus ja yhtäkkiä täysin päinvastainen olotila saa yleensä niin rauhallisen faijankin hieman ihmettelemään, että WTF. Päivällä poika on kuin itse enkeli, mutta yöllä kaikki muuttuu!

Hetken nämä yölliset hiljaisuudet kesti. Niistä piti nauttia 😀

 

Nyt pyydänkin kaikilta vanhemmilta vertaistukea kommenttikenttään, joko suoraan sivuille tai facebookkiin tämän postauksen alle. Laittakaa parhaat vinkkinne, että miten saa lapsen lopettamaan itkemisen ilman lahjomista tai kiristämistä. Kaksiviikkoinen ei noita ymmärrä, kokeiltu on. Vai pitääkö tämä vain kestää? Loppuuhan se ennen kuin poika täyttää 18? Loppuuhan?

Parhaiten toimivalle vinkille annan sylin täydeltä universumin karmapisteitä ja hyvää mieltä. Saa toki myös leijua sen jälkeen kun olen julkaissut ”voittajan”.

#faijaavähänväsyttää

19 thoughts on “Vauva valvoo yöllä – Nyt vinkit kehiin

 1. Niina O says:

  Mä suosittelen vyöhyketerapiaa, kerran käynnin jälkeen voi itsekin tehdä sitä kotona kun kattoo tarkasti miten tehdään, helppo juttu! pierujumppana me kutsuttiin sitä oman muksun vauva-aikana.
  Lisäksi meil helpotti d-vitamiinin vaihto ja cuplaton apteekista..älä huoli, se loppuu..tai no muuttuu sit uhmaiäks ja sit esimurkkukiukuks ??

 2. Kaksi poikaa says:

  https://m.youtube.com/watch?v=cUwEiMNhOCM

  Tämä ?? hirveetä kohinaa mutta on toiminut monella ? ilmavaivoihin cuplaton tai sit disflatyl, meillä toimi jälkimmäinen paremmin eikä tarvi antaa kun 2-3 kertaa päivässä ?
  Jumppapallo on myös hyvä. Esikoisen kanssa pompittiin sängystä jouset rikki kun ei palloa ollut ? Tai sit jos tuntuu ettei mikään auta niin joku koliikkikeinu vois olla hyvä, siitä moni ystävä on saanut avun vaikkei varsinaisesti koliikkia olis ollutkaan.

 3. Jasu says:

  Meinasin jakaa vinkkini kun tajusin että kyseessä on vielä pieni vauva. 🙂 Vatsavaivat pitäisi varmaan ensin saada kuriin. 🙁 Sitä ongelmaa meillä ei ole ollut. Mutta jos teillä olisi ollut ongelmaa esim 4kk vauvan kanssa niin olisin antanut heti neuvoksi hyvän rytmin kehittämisen ja tiettyjen iltarutiinien toiston (yksi säännöistä on että vauvaa ei nosteta sängystä ylös). Tosin kipuileva pieni ihminen on varmasti asia erikseen. Kokeilkaa vaikka ihan ensin imetysdieettiä ja vyöhyketerapiaa! <3

 4. WK says:

  Meillä auttoi pierujumppa ennen syöttämistä, välissä röyhtäytys ja Disflatyl-tipat. Myöskin pystyasennossa syöttäminen vähentää ilman kertymistä ruokaillessa ☺ Meidän pojan alkuviikot oli myöskin itkuntäyteiset ja öisin meni muutama tunti poikaa kanniskellessa. Silloin tuntui että tää kestää varmaan ikuisuuden, mutta kyllä se helpotti ajan kanssa, kuukauden sisään. Meidän poika oli melkein viisikiloinen syntyessään, joten söi todella usein alussa ja paljon, ja veikkaan että sen mukana tuli masuvaivoja kun syöttövälit oli tiheitä, eikä oikein huolinut tuttia imemisintoon. Siinähän sitten meni usein ilmaa vatsaan, ja siitä sitten kärsittiin koko perhe kun poika ei rauhoittunut millään kun vatsaa väänsi. Nyt nelikuisena syö öisin velliä maidon lisäksi ja ollaan annettu muutaman lusikallisen hedelmäsosetta maistiaisiks, ja on huomattavasti iloisempi tapaus. Nukkuu yöt todella hyvin ja jaksaa päivälläkin pitkään seurustella. Masuvaivoja on todella harvoin, kun syö sen muutaman tunnin välein ja sit kaveriks sosetta vähän ☺ Että ei siinä 18:a vuotta mene, onneksi. Oon ymmärtänyt niin että tää ensimmäinen vuosi on vaihetta vaiheen perään, on tiheän imun kausia, hulinoita ja eroahdistuksia, puhumattakaan hampaiden tulosta. Ekat viikot vauvan kanssa menee ehkä pienessä shokissa, kun on niin iso elämänmuutos kyseessä, mut sen jälkeen helpottaa ja jotenkin odottaakin niitä vaiheita, vaikka osa niistä onkin niitä negatiivisia juttuja. Se vauva kun melkein päivittäin jaksaa yllättää uusilla asioilla ja se oppimisen nopeus on jotain megaihmeellistä ? Tulipas pitkä sepustus, toivottavasti sait jotain tukea. Meilläkin ensimmäinen lapsi, joten kaikki myöskin uutta ja ihmeellistä, mut jokaiseen päivään ja yöhön mahtuu niitä ihania hetkiä, milloin sitä jaksaa hämmästellä että miten mä oon tämmösen osannut tehdä ja miten oon osannu elää ilman häntä ❤ Tsemppiä sinne, mamalle ja faijalle!

 5. Jenni says:

  Meillä on nukuttu suht hyvin, mutta juuri vastasyntyneenä jumppapallo oli korvaamaton: sen päällä pomppiessa muksu nukahti suhteellisen helposti. Kantoreppu/-liina oli kanssa super hyvä. Kannattaa myös nukuttaessa kääräistä vauva omaan peittoon tms, jotta siirtäessä omaan pinnikseem tai perhepetiin ei herää lämmönvaihteluun. Kapalo-/unipussi on auttanut myös hätkähtelystä johtuvaan heräilyyn 🙂 meillä oli melko helppoa sinne 6kk asti, mutta heräily ongelmaa oli enemmän siinä 6-10kk iässä.

 6. Pauliina/Hyvää ja kaunista says:

  Tsemppiä! Meillä kans esikoinen huusi iltaisin. Päivällä oli kaikki jees mut illalla saattoi riehua useamman tunnin putkeen eikä mikään auttanu. Kokeiltiin kaikkea d- vitamiinitippojen vaihtamisesta mun ruokavalion muokkaamisen kautta vaunulenkkeihin ja röyhtäyttämiseen. Paras apu yhdessä vaiheessa oli turvakaukalo, jossa mies urheasti heilutti vauvaa kunnes itku helpotti ja uni tuli.. Siis suorin käsin jalkojensa välissä heilutti kaukaloa. Mies sai vahvat käsilihakset ja minä hetken hiljaisuutta. Mutta rankkaa kyllä oli kuunnella itkua kun esikoinenkin hän oli eikä osattu auttaa. Todella tylsää sanoa, mutta ajan kanssa helpotti. Kuukaudessa tai parissa. Itkuaika väheni siis. Näin jälkikäteen on helppo analysoida omaa tilannetta, mutta meillä itkun syynä saattoi olla sekin että maitoa tuli todella paljon eikä vauva osannut röyhtäistä kunnolla. Myös maha oli herkkä myöhemminkin. Voimatuulia teille molemmille! Itkeminen loppuu kyllä.

 7. Lurre says:

  Voi pientä, nuo vatsavaivat on ikäviä kyllä! Jospa teillä auttaisi ihan perusjutut, vauvahieronta, tai hyvällä osteopaatilla käyminen? (Lasse Maijala Lauttasaaressa taitaa olla kovimpia guruja, jotka osaa hoitaa lapsia ja vastasyntyneitä! Toki se on aika haluttu tyyppi, mutta peruutusaikoja välillä kannattaa kysellä, kuulemma 🙂 )
  Meillä ekojen huutoöiden jälkeen uskalsin nappasta vauvan kainaloon, ja vauva-aika menikin kainaloikkain nukkuen öisin., josta imetyskin sujui helposti.
  Ja myöhemmin (kolmen kuukauden ikäisestä) oli sitten ruoka-aineongelmat, jotka itketti öisin. Helpottui mun imetysruokavaliolla sitten.
  Tsemppiä, toivottavasti helpotus löytyy teille! Ei ne vauvat turhasta itke, vaikka vanha fraasi nyt onkin että ”vauvat vaan itkee”..

 8. Ronja says:

  Mua lohdutettiin sillä, et yleensä kolmen kuukauden kohdalla helpottaa. Niinhän siinä kävikin, kunnes tuli rokotteet….
  Jumppapallo on ihan ehdoton! Sen pitäisi kuulua äitiyspakkaukseen.
  Toinen aivan ehdoton on YouTuben pink noise- setti. Kohisee 10h. En tiedä miten eroaa valkoisesta kohinasta, mutta tuo pinkki toimii paremmin.
  Lisäksi ehkä auttoi myös pinniksen pääpäädyn nostaminen. Vauva pulautteli paljon ->ärsytti kurkkua -> huusi kipua. Korotettu pääty hillitsi maidon paluuvirtauksia.

  Paljon tsemppiä ja jaksamista! Kannattaa myös panostaa kunnon kahviin ?

 9. Lennu says:

  Meillä auttoi vauvahieronta, kapalo ja cuplaton-tipat. Myös pystyasentossa nukuttaminen on ehdoton suosikki ollut myös meidän perheessä. Jos olette molemmat vanhemmat kotona niin suosittelen ehdottomasti vuorotellen nukkumista. Lypsäkää maitoa valmiiksi niin että isi voi antaa maitoa myös jos äidin nukkuessa tulee nälkä. Ja korvatulpat! Ehdottomasti korvatulpat! Eteenkin äiti saa nukuttua syvää unta, jolloin jaksaa paremmin kuin että nukkuis vain koiranunta parin tunnin pätkissä ? tsemppiä terv. 10kk vanhan tytön äiti

 10. Ksy says:

  Loppuu se 🙂 ja saattaa loppua hyvinkin nopeasti ja yllättäen – ykskaks vaan huomaatte, että saattekin taas hyvin unta. Tai niin ainakin meille kävi.

  Yksi mikä ei varsinaisesti auta yöheräilyihin, mutta siihen suhtautumiseen – yrittää unohtaa sen meidän version kellosta ja ajasta.

  Vauvathan eivät kelloa tunne, joten se kolmelta herääminen ja neljään saakka seurustelu saattaa olla vauvalle ihan normi.

  En myöskään tiedä miten valoisat yöt vaikuttavat pienen rytmiin – onko teillä pimennysverhoa?

  Meillä myös ensimmäiset viikot poika huusi öisin, ei koskaan oikeastaan selvinnyt miksi yöt olivat huutoa. Eipä siihen oikein auttanut, kuin vaan syli ja hyppyyttäminen. Vanhempien hermot olivat välillä tiukilla, mutta piti vaan hengittää syvään aina ennen kuin aloitti avautumisen. Pari kertaa olen tainnut ihan kunnolla tiuskasta että EI NYT, kun mies kysyi mikä on. Olisi tullut ei niin rakentavaa settiä.

  Itkuisuus jossain vaiheessa helpotti ja noh. Sitte mentiin sieltä mistä aita on matalin, eli vauva siirtyi nukkumaan väliimme ja yösyötöt hoidettiin puoliunessa.

  Ja niin ilmiselvää ja ärsyttävää. Mutta jos pystyy, niin yrittäkää vaikka vuorotella hoidossa niin että toinen saa nukkua taikka pojan päikkäreillä niin poika kainaloon ja unta kaaliin. Jos onnistuu.

  Tsemppiä!!!

 11. taika says:

  Meilläkin oli tota noin 5 viikkoisesta 12 viikkoiseksi. Itki aina iltaisin kasista puoleen yöhön tai yhteen. Siis itki monta tuntii putkeen ja siihen ei kyl auttanu oikeen mikään. Mut sit se vaan loppui yhtäkkii.

  Me otettiin käyttöön maitohappobakteerit. Jätettiin silloin myös d-vitamiinitipat pois joksikin aikaa. Luulen et toi huuto oli just siitä suoliston epäkehittyneisuudestä johtuvaa. Aina kun sai kunnolla paukuteltua mahaansa niin se helpotti. Eli pierujumppaa kantsii kokeilla jos se auttais 🙂

  Lehmänhermoja toivotan 🙂

 12. nanna says:

  Mä en halua pelotella tuoreita vanhempia, joten jätän omat kokemukset vauvan yöhuudoista mainitsematta 😀 Sen sijaan lohdutan, että kyllä ne lapset joskus oppivat nukkumaan ja tämä tapahtuu jo jopa ennen kouluikää.

  Koska teillä päivät sujuvat, en usko, että huonojen öiden takana mitään sen ihmeellisempää on. Meillä D-vitamiinit lisäsivät selvästi huutoa, joten kannattaa kokeilla hetki ilman tai aloitella normaaliohjeistusta rauhallisemmin. Maitohappobakteereita suosittelen ja niitähän saa yhdistettydä d-tippoihinkin eli sitten kun pieni masu kestää d:t niin menevät molemmat tipat samalla kertaa 🙂 Ilmavaivoihin taas suosittelen vauvahierontaa ja jumppaa sekä oikein pahasti vaivatessa apteekista reseptittä saatavia kuplanrikkojia. Esim. Disflatyliä on meillä annettu ja se ei siis imeydy vauvan elimistöön, jos sitä pelkää.

  Toivottavasti teillä yöt pian paranevat!

 13. E-L says:

  Jos kakka on vihertävää, syynä voi olla ilmavaivat. Cuplaton auttoi mutta pitää muistaa antaa jokaisella imetyskerralla: myös öisin. Tein ruiskuun valmiiksi pari annosta ja ruiskuja sängyn reunalle ☺️ Ilmaa poistavat ruuat pois äidin ruokavaliosta. Kaikki pavut, myös kahvi(papu) ja suklaa (kaakaopapu). Myös maidon jättäminen voi auttaa. Kahvin tilalle vaikka matcha latte Oatlyn iKaffe-maitoon, ettei äidin pää räjähdä (jos siis tottunt kofeiiniin). Paras vinkki mulle oli juurikin se, että kahvipapu on syyllinen vatsavaivoihin eikä kofeiini. Jumppapallo on jees, kantoreppu myös. Hyvä tuuletus huoneessa ennen nukkumaan menoa! Pimennysverhot! Sitten kun vähän siitä kasvaa, niin päivärytmi auttaa yötä. 2h heräämisestä uudet päikkärit kunnes tulee yöuniaika (n. klo 19-20). Tämän neuvoi eräs kätilö, toimi! Mitäs vielä… Love to Swaddle -kapalo oli ihan hyvä. Perhepeti myös toimi ja saatiin enemmän unta kuin jos olis nosteltu omaan sänkyyn.

 14. Faijahommia says:

  HUH!
  Ihan älyttömästi tullut neuvoja ja vinkkejä joka tuutista!
  Kiitos miljoonasti ja eiköhän me näitä kokeilemalla päästä parempiin tuloksiin 🙂
  Kiitos kaikille <3

 15. Penni says:

  Meillä toimi aika samat setit kuin muillakin täällä, eli white noisea soitettiin bebelle sekä kohtuääniä (Spotikasta ainakin löytyi) ja sateen ääniä, niihin nukahti kivasti itsekin 🙂
  Lisäksi tuo jumppapallon päällä kevyttä hytkytystä kun vauva on kantorepussa. Samalla sai vaikka leffan katsottua 😛 Meillä oli Manducan reppu, aivan ykkönen! Vauva nukahti usein kaikkien näiden komboon. Myös Michael Bublen joululaulut toimivat kun ovat sopivan rauhallisia 😀
  Ihan viimeistään sammui vedenkeittimen kohinaan tai liesituulettimeen, mutta vettä oli melko työlästä keitellä kymmeniä kertoja putkeen.
  Meillä tyttö päätti 5kk iässä, että rupeampa nukkumaan yöt putkeen ja muutos tapahtui melkein yhdessä yössä.
  Ja niin, sellainen tipsi tuli vielä mieleen, että imetin, ja huomasimme, että itkuiset yöt tulivat usein jos söin sokeria, sipulia tai hampurilaisia 🙂

 16. Minde says:

  Paljon vinkkejä oottekin jo saanut ? yksi neuvo mitä en nopealla selauksella vielä huomannut saati tiedä onko teillä tätä ongelmaa, mutta jos maitoa tulee paljon ihan suihkuamalla, saattaa vauva siinä samalla saada ilmaa masuun. Ja se vinkki mitä tähän muistan lukeneeni joskus oli, että ennen imetystä pursuttaa vähän maitoa ohi, esim. harsolle ja antaa maidon tulon ns. tasaantua ja sit ku vauva ruokailee, ei saa siinä enää niin paljon ilmaa samalla. Voi varmasti myös ensin vähän pumpata maitoa säilöön, ja sitten imettää.

 17. Jossu says:

  Ladatkaa puhelimeen sellainen ilmainen sovellus ”white noise baby sleep sounds”. Se on ollut aivan huippu ainakin meillä. Ääniä löytyy nuotion ritinästä hyssytkseen ja kissan keräykseen. Yht noin 20 vaihtoehtoa ja sen voi ajastaa 5 minuutista ties miten pitkään.

 18. Laura says:

  Meillä kantoreppu rauhoittanut vauvan tilanteessa kuin tilanteessa.

  Tyhmä kysymys mutta entäs tissi? (Meidän esikoiselle se auttoi aina ja kaikkeen) Sitä ei voi vastasyntyneelle tarjota liikaa.

  Muita vinkkejä jo noi mainitut jumppapallo ja disflatyl tms.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.