Vauva nukkuu vanhempien sängyssä – Hyödyt ja haitat

Meillä pikkujäbä nukkuu nykyään meidän välissä isossa sängyssä oman sängyn sisään. Tässä järjestelyssä on omat hyvät ja huonot puolensa ja listaan tähän alle nyt molempia.

Hyödyt:

 • Pikkujäbä nukahtaa J:n viereen lähes välittömästi, kun taas omaan sänkyyn nukutettaessa se oli hiiiiieman pidempi prosessi.
 • Kun jäbä herää yöllä, pääsee häntä välittömästi hyssyttelemään.
 • Kun menen itse nukkumaan voin fiilistellä tuhisevaa vauvaa nukkumassa.

 

Haitat:

 • Molemmat ollaan J:n kanssa hiestä märkiä, kun 6kg patteri makoilee vieressä.
 • Uni on katkonaista molemmilla juuri heräämisten takia.
 • J:llä uni heikohkoa, koska jäbä on aivan kyljessä kiinni, eikä nuku kovin liikkumattomasti
 • Tottuminen omaan sänkyyn?

Miten te olette nukuttaneet lapsenne? Oletteko laittaneet heti omaan erilliseen sänkyyn vai ottaneet vanhempien sänkyyn Jos olette ottaneet vanhempien sänkyyn, niin onko totuttaminen pois siitä ollut vaikeaa?

10 thoughts on “Vauva nukkuu vanhempien sängyssä – Hyödyt ja haitat

 1. Allikki says:

  Meillä maaliskuinen on nukkunut alusta asti omassa sängyssään, kun itse haluaa nukkua mahdollisimman rennosti. Toki tyttö jo ensimmäisen elin kuukautensa jälkeen alkoi nukkumaan yöunet 21-09 kertaakaan heräämättä, mikä helpottaa äidin ja isän elämää. 🙂

  Nukahtaa annan monesti meidän sänkyyn ja siitä sitten siirrän omaan pinnikseen nukkumaan. ☺️

 2. Venla says:

  Meidän tyttö nukkui ensimmäiset kuukaudet meidän sängyssä. Jossain vaiheessa tajusin yhdessä nukkumisen häiritsevän unia, koska tottakai vauvaa varoi alitajuisesti kokoajan.
  Kuvittelin aluksi, että on helpompaa ja niin ihanaa nukkua yhdessä. Kuitenkin pinnikseen totuttelun jälkeen huomasin, että yösyötöt väheni puolella, kun vauva ei herkemmässä univaiheessa herännyt maison tuoksun vuoksi syömään. Saatika itse herännyt jokaiseen kääntymiseen ja inahdukseen Unenlaatu ja unien pituus parani kaikilla.
  Pinnasänkyyn totutteleminen oli kurjaa, mutta se kesti vain muutaman illan. En halua edes ajatella, kuinka vaikeaa olisi totuttaa meidän nyt 1,5v omaan sänkyyn vasta tässä vaiheessa.

 3. Satunnainen says:

  Suosittelen lukemaan Unihiekkaa etsimässä- nimisen kirjan. Paljon hyvää asiaa vastasyntyneen unesta, unikouluista ym. Meidän vauva nukkui pienestä lähtien ”sivuvaunussa” pinnasängyssä meidän vieressä, jossa oli turvassa rusentumiselta, ei haitannut vanhempien unta, mutta oli kuitenkin Ihanasti vieressä samalla tasolla ja helppo oli tehdä yösyötöt. Tästä systeemistä oli sitten helppo asteittain siirtyä omaan huoneeseen nukkumaan: ekaksi laitettiin vanhempien sängyn puoleinen laita takaisin, sitten laskettiin sängyn pohja alas ja lopuksi siirrettiin sänky kauemmas vanhemmista samassa huoneessa. Näin onnistui omaan huoneeseen siirtyminen 1-vuotiaana erittäin hyvin.
  Ja, tämähän ei vastannut sinun kysymykseen ollenkaan.:D Kirja on joka tapauksessa erinomainen, pitäisi minusta olla pakollista luettavaa ennen lapsen syntymää.:)

 4. Stefan says:

  Ihan alusta alkaen omaan sänkyyn, tosin hivenen helppo tapaus sillä 2 viikkoa vanhasta nukkunut täysiä yöunia 🙂 päikkärit silloin tällöin isän tai äidin kanssa sängyssä mutta yöunet aina omassa sängyssä mutta vanhempien huoneessa. Vauva nyt 7kk

 5. Janika Heikkonen says:

  Moikka!

  Neiti syntyi helmikuussa ja nukkui ensimmäiset pari kuukautta elämästään meidän sängyssä. Täysimetyksen kannalta se oli paras ratkaisu, kun etenkin alkuun herättiin myös öisin melko tiheästi syömään. Kuitenkin jossain vaiheessa aloin olla niin väsynyt ja jumissa huonojen nukkuma-asentojen ja heräilyjen takia, että päätimme alkaa nukuttaa tytön iltaisin omaan sänkyyn. Tämä taisi olla isompi juttu minulle kuin vauvalle, sillä hän tottui omassa sängyssä nukkumiseen todella nopeasti. Hän ei myöskään heräillyt enää yhtä tiuhasti syömään/ihmettelemään, kun maito ei tuoksunut ihan nenän vieressä, eikä hän säpsähtänyt meidän kääntyilyihimme. Usein vain aamun vikasta syötöstä otin meidän sänkyyn jatkamaan unia, kun ei omaan sänkyyn rauhoittunut.

  Kolmen kuukauden kohdalla yöt alkoivat olla melkoisen rikkonaisia, minkä seurauksena isimies joutui jatkuvasti lähtemään sohvalle nukkumaan. Päätimmekin siirtää tytön omaan huoneeseen, missä oli lisäksi vierassänky. Tyttö täyttää kohta 6kk ja tällä hetkellä nukahtaa joka ilta omaan sänkyyn. Usein aloitan itse nukkumisen meidän makuuhuoneessa, mutta jos tyttö heräilee jatkuvasti jumppaamaan tai muusta syystä yö on rikkonainen, menen suosiolla vierassänkyyn nukkumaan ja otan hänet viereen. Jos taas hän nukahtaa syömisen jälkeen helposti takaisin omaan sänkyynsä, palaan minäkin omaani jatkamaan unia. Tällä järjestelyllä kaikkien unet ovat parantuneet ja erityisesti isimies saa nukkua yönsä todella levollisesti. Usein hän vapaapäivinään ottaakin aamulla kopin sitten, kun olen saanut tytön syötettyä ja minä jatkan vielä unia.

  Meillä siis tällainen ”asteittain” siirtyminen pois perhepedistä toimi parhaiten. Olemme koko ajan menneet tytön ehdoilla, mutta kuten sanoin, on tainnut olla isompi juttu äidille kuin hänelle. ”Onnistumisessa” keskeistä on ollut myös selkeät ja toistuvat iltarutiinit, sekä kärsivällisyys.

 6. Kaisa says:

  Meillä 1kk ikäinen nukkuu unipesän sisällä omassa pinnasängyssään. Vauvan sänky on aivan sänkymme vieressä, joten mies ylettyy hyssyttelemään jos vauva sattuisi heräilemään. Aluksi nukuin vauvan kanssa sängyssä yöllä imettämisen helpottamiseksi, mutta alitajuisesti varoin vauvaa koko yön eikä omista unista tullut mitään. Nytkin vauvan sänky täytyi asettaa miehen puolelle, koska muuten kyttään unen läpi vauvan liikkeitä koko yön 😐
  Näin pieniä on kai vaikea ”opettaa” eri nukkumajärjestelyihin, joten meillä on käynyt tuuri, että vauvan viihtyy omassa sängyssään. Ilta- ja yösyöttöjen jälkeen on niin uninen että hetken sylissä heijaamisen seurauksena saa laskea nukkuvan ukkelin sänkyynsä 🙂

 7. Kirsti says:

  Meillä on vauva itse määritellyt tuon asian. Kaikkia olemme yrittäneet omaan sänkyyn heti alusta alkaen. Toisille se on sopinut, toisille ei. Kuudesta omasta ja viidestä vauvana hoitooni saamastani vauvasta viisi on viettänyt yönsä omissa sängyissään. Biologisuudella ei ole ollut mitään tekemistä asian kanssa. Toinen vaan on tarvinnut läheisyyttä enemmän kuin toinen. Rauhallisia öitä teille.

 8. Lurre says:

  Meillä nukuttiin perhepedissä eka vuosi ja vähän päälle, sen jälkeen tyyppi rupesi nukkumaan pätkiä omassa sängyssään, ja nopeasti pätkät siirtyivät siihen, että nukkuu koko yön omassa sängyssään. Ei olla harrastettu mitään unikoulu-hommeleita, vaan koitettu miettiä oman lapsen kohdalla, milloin olisi oikea ajankohta mihinkin 🙂

 9. Ella says:

  Me opetettiin puolivuotiaana poika omaan sänkyyn tassuttelu-unikoululla. Nyt hän on vuoden ikäinen ja nukkuu 8-11h putkeen ja mikä parasta, meillä on miehen kanssa muutama tunti omaa aikaa illalla. Itse koin hankalaksi sen, että piti mennä samaan aikaan vauvan kanssa nukkumaan. Joskus jäi iltapala tai suihku välistä, kun pojan tarpeiden mukaan elettiin. Suosittelen opettamaan omaan sänkyyn, helpottaa arkea ja itekin jaksaa paremmin. Mut ei noin pientä vielä tarvitsekaan, unikoulut on tarkoitettukin vasta yli puolivuotiaille.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.