Tunteiden vuoristorata – Kun vauva itkee

Tämä on monelle vanhemmalle tuttu ongelma: vauva itkee suoraa huutoa, eikä mikään toimi. Tilanne on aivan jäätävä ja se ajoittain jopa vit…harmittaa hitsisti! Johtui kivut sitten mahaväänteistä tai mistä tahansa, se ottaa aina yhtä koville sieluun ja sydämeen.

Yleensä pahimmat huudot meillä ajoittuvat iltaan, jolloin vatsaa vääntää ja väsyttää ja on nälkä ja kaikki ongelmat tuppaantuvat ilmaantumaan samaan aikaan. Huuto ottaa välillä korviin ja se hyppyyttäminen, keinuttaminen yms turhauttaa, kun ei tunnu toimivan. Kun vauva hetkeksi hiljenee, pieraisee ja hymyilee, muuttuu isänkin mieli täysin. Aurinko paistaa ja korvissa hiljaisuus tuntuu huumaavalta. Tämä mieliala-muutos tapahtuu sekunnin murto-osissa.

Kun vauva alkaa taas itkemään riistää se sielua.

Loppuosan päivästä, kun vauva nukkuu, syö ja tekee mitä vauvat tekee, on vanhemmuus mahtavaa. On upeaa höpötellä pikkujäbälle niitä näitä ja kertoa esim, miten iskän ystävät pelaa telkkarissa futista ja mitä matsissa tapahtuu. Tai vastapainoksi kertoa työjuttuja.. Kaikki nämä aihealueet viuhuu pahasti yli hilseen, joten voisin varmaan luetella eilisen pörssikursseja tai Hesarin syntyneet-osion nimiä. Yhtä paljon pikkujäbää kiinnostaisi joka tapauksessa.

Kun vauva nukkuu, faijan mieli lepää.

Kysymys kuuluukin nyt, että onko ok sanoa, että vauvan raivohuutoitku harmittaa vauvan hyvinvoinnin puolesta ja vit..harmittaa hitsisti oman järjen puolesta? Saako näin sanoa vai pitääkö tästäkin maalata ruusuisia kuvia, että ”kyllä maailmaan ääntä mahtuu”.  Ja älkääkä nyt käsittäkö väärin; vauva ei ”harmita hitsisti”, vaan se, että hänellä on vaivoja ja se huuto on aivan mielettömän kova, kun äänitorvi on kymmenien senttien päässä korvasta. Kaneettina: vauva ei harmita, huuto harmittaa.

4 thoughts on “Tunteiden vuoristorata – Kun vauva itkee

  1. Esme says:

    Kyllä saa sanoa, huutoitku vit… harmittaa hitsisti jo nyt vaikka vauva onkin vielä masussa. 😀 Mutta se ei tarkota ettenkö lastani rakastaisi yli kaiken!

  2. Keiss says:

    Peltorit auttaa pitämään huutoitkun siedettävänä, ja jos on oikein kovaääninen tapaus – nappikuulokkeet + peltorit. ? Oma vauvan itku on tosi stressaavaa, ja syystäkin, hänhän on nyt se kaikkein tärkein omille vanhemmilleen ?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.