Opas raskaana olevan naisen kanssa elämiseen

Raskaus alkaa olemaan loppusuoralla, sillä laskettu aika on 6 viikon päästä. Koko tämä odotusaika on mennyt todella nopeasti ja tässä on joutunut oppimaan vauhdista asioita raskaudesta ja lapseen tuloon valmistautumisesta.

Kertaan tähän muutamia vinkkejä, joita kannattaa tehdä, sekä välttää, jotta elämä parisuhteessa olisi helpompaa ja naisen odotusaika nautinnollisempaa.

 1. Nainen saattaa kärsiä suuria kipuja. Ota tämä huomioon KAIKESSA
 2. Älä vähättele naisen kipuja.
 3. Auta vähentämään naisen kipuja esim hieromalla.
 4. Jos nainen on yksin kotona äitiyslomalla ja hän sinun töistä tullessa kysyy, että voidaanko mennä johonkin, älä missää nimessä sano, ettet jaksa. Tämä on iso virhe! Nainen on saattanut olla koko päivän yksin kotona, odottaen vain sinun tulemista kotiin. Pelkkä kaupassa käynti saattaa riittää tekemiseksi. ÄLÄ SANO ETTET JAKSA! Usko minua!
 5. Tunne sympatiaa naista kohtaan. Itse kuulemma sanon ”voieiiii”, jos tyttöystävä herää vessaan yöllä ja valittelee kipujaan samalla. Minulla ei ole kyllä mitään muistikuvia tälläisistä, joten sympatiseeraus on mennyt jo selkärankaan 😀
 6. Käy mukana neuvolassa. Suurin osa tiedosta tuskin koskee sinua, vaikka sinun on hyvä tietää ne. Tärkeintä on olla vain mukana ja läsnä.
 7. Pienet yllätykset, kuten kaupasta jonkin herkun tai kukkien tuominen. Pieni vaiva, isot irtopisteet.
 8. Koita ajoittaa ulkomaanmatkat aikaisemmin kuin 6 viikkoa ennen laskettua aikaa. Itse olen tällä hetkellä Splitissä ja naista hieman jännittää, että mitä jos selkä äityy niin kipeäksi, ettei pääse ilman apuja ylös sohvalta. Samalla minä otan aurinkoa Adrianmeren rannalla.
 9. Vietä aikaa naisen kanssa. Käy kävelyllä, käykää leffoissa ja syömässä. Kahdenkeskeinen aika vähenee huomattavasti, kun lapsi syntyy.
 10. Hemmottele naistasi. Hiero jalkoja, osta kukkia, tee ruokaa, siirrä kaikki talon huonekalut toiselta seinältä toiselle, koska ”tää on parempi järjestys”. Älä kyseenalaista hänen toiveitaan 😀
 11. Opettele lukemaan tilannetta. Naisen kehossa mylvii hormoneja ja välillä pienikin väärä sana saattaa laukaista itkukohtauksen tai pienen mökömökö-fiiliksen. Tällöin ei kannata kysyä, että onko joku syönyt ärripurri-keksejä aamulla, vaikka se olisi kuinka hauska lause sanoa. Älä tee sitä!
 12. Nauttikaa yhdessä. Tunnustele lapsen liikkeitä naisen vatsan päältä, ole kiinnostunut kaikesta mikä koskee raskautta
 13. Ole läsnä!

Raskausaika on ainutlaatuista aikaa kipuineen ja närästyksineen. Sinä et niitä tunne, joten voit vain tukea ja antaa ymmärrystä tilanteessa. Sinä olet hänen tuki ja turva.

Onko sinulla hyviä vinkkejä, mitä kannattaa ja mitä ei kannata tehdä?

20 thoughts on “Opas raskaana olevan naisen kanssa elämiseen

 1. MäSäMutsi says:

  Nää päti ekassa raskaudessa hyvin. Tokassa puoliksi. Kolmannessa kohdellaan kuin miestä… esim olin rv40, ja mies tokas ”etkö sä ite niitä renkaita saa vaihdetttua” ja samaan hengenvetoon valitteli omaa selkäänsä (oikeasti selkäkipeä). Hieman haikeudella kaipaan tuota ensimmäistä raskautta, jolloin olin se huomion keskipiste… 😀

 2. Äiti says:

  Monta hyvää neuvoa! Lisäisin vielä: älä syö viimeistä palaa mistään. Kävele aina naisen tahtiin tai puoli askelta perässä, liitoskipuinen nainen ei kovin nopsaa vaapu. Älä ota henkilökohtaisesti kaikkea huutoa, naisella saattaa olla hormoniperäinen vitutus tai muu selittämätön mielipaha, joka tarvitsee verukkeen purkautua.

  Vinkki lapsen synnyttyä: kun vaihdat vaipat naisen puolesta esim. Ikean lastenhoitohuoneessa, saat hurjasti ihailevia katseita ja ylistystä ja kiitosta ja ”olispa munki mies tollanen” -huokailuja tuntemattomilta äideiltä. Jos lapsi on pulloruokinnalla (ja myöhemmin, kun syö kiinteitä), mene lapsen kanssa puistoon tai muuhun lapsiperhepaikkaan, jotta äiti saa omaa aikaa. Se tekee sinusta maailman parhaan superisin. Kun kerrot puistomammoille antaneesi näin äidille vapaahetken, myös he ovat sitä mieltä, että olet vuoden isä.

 3. Mutsi says:

  Nyt kun omat raskausajat ovat jo muistojen kultaamat, sun älykkään hauskat kirjoitukset naurattaa jo ihan mahdottomasti ? Oi niitä aikoja!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.