Oodi YH-vanhemmille

Nyt kun tätä vanhemmuutta on takana jo lähes kuukausi, ei voi kun ihmetellä, että miten YH:t pärjää!

Pakko nostaa hattua jokaiselle, kuka hoitaa lastaan yksin syystä tai toisesta. Tämä on kahdestaankin jo rankkaa. enkä voi edes kuvitella millaista olisi, jos ei olisi toista apuna ja tukemassa.

Se, että meitä on kaksi ja molemmat osallistuvat vauvan hoitoon, helpottaa se kummankin oloa. Meillä J hoitaa suurimman osan yösyötöistä ja meikäläinen nukkuu yön läpi välillä heräten vauvan ääntelyyn. Kun J alkaa näyttää siltä, että nyt hän tarvitsee kunnon yöunet, minä hoidan yösyötöt. Olen ihmeissäni miten yksinhuoltajat pärjäävät tässä hommassa yksin.

Perusasiat kuten kauppareissu, suihkussa ja vessassa käyminen, nukkuminen, oma aika, ystävien näkeminen yms rajoittuvat todella paljon, jos joutuu kasvattamaan lastaan yksin. Kun istuu vessassa rauhoittumassa mobiilipelin äärellä, ei vauvan itkiessä voi huutaa ”hoidatko sä, mulla on tässä pelissä yksi taso pahasti kesken”, vaan se on samantien hommat seis ja äkkiä tarkistamaan vauvan vointia.

Te YH-vanhemmat olette todellisia supersankareita ja todella vahvoja ihmisiä henkisesti, kun pystytte kasvattamaan lapsen yksin. Älkää kuitenkaan epäröikö pyytää verkostoiltanne apua, sillä myös te tarvitsette lepoa. Arvostus YH-vanhempia kohtaan on noussut räjähydsmäisesti viime aikoina ja pitää sanoa teille, että te teette uskomatonta duunia! Itse en tiedä pystyisinkö tähän yksin.

Ottakaa itsellenne hetki aikaa ja arvostakaa sitä työtä mitä te teette! Te teette kahden ihmisen työn yksin. Olette vahvempia kuin luulettekaan!

Osta itsellesi upein univormu mitä äiti tai isä voi päällään pitää. Nyt kaupassa MUTSI ja FAIJA -college-paidat 🙂 Katso kuvia tästä linkistä.

12 thoughts on “Oodi YH-vanhemmille

 1. Marjut says:

  Kun ei ole muita on pärjättävä. Mikä olisi vaihtoehto? Oma aika -sitten kun poika on koulussa. Ennen sitä yksittäisiä tunteja sielä täällä.

 2. emilia says:

  En tiedä mitään yhtä helppoa kun lapsen hoitaminen yksin, ainakaan tätä tyttöä. En ole missään vaiheessa kaivannut toista. Kaikki pelottelivat ekoista kuukausista mutta meillä ei ole ollut mitää ongelmia. Nyt ikää 4kk ei yhtään valvottua yötä ja nukutaan täydet yöt vierekkäin ja parin tunnin päikkärit päivällä. Kyllä aika lapsesta kiinni miten raskasta yh na on olla 😉 itse nautin tästä.

 3. Marika says:

  Kiitos sanoistas.Olen 7 v adhd pojan yh.Voin sanoa et helvetin rankkaa on.välillä.Omaa aikaa ei juuri ole,koska ei.ole tukiverkkoja.Mua suorastaa kyrsii turhan valittajat ku on niiii rankkaa ku ukko on töissä ja joutuu ite hoitaa kaikki..Mutta näillä mennään

 4. Heri says:

  Pakko sanoa, että ei ne aina yh-elämässä menot rajoitu. Siksi on mummo. Ja sisaruksia ja ystäviä. Ja bebe mukaan vaan. Kahvilaan, prideihin, spahan, mökille, kaverille, laivalle. Kaikissa näissä ollut viimeisen viikon sisään 5kk kanssa. Säätöä se aluksi vaatii, mutta etsivä löytää ja pohtiva keksii 😉

 5. Inna says:

  Kahden lapsen yh! Rankkaa tää on ja välillä itketään kun ei vaan jaksaisi, mutta päivääkään en vaihtaisi pois. Niin rakkaita ja korvaamattomia nää on! Tosin siellä vessassa olisi kiva joskus käydä rauhassa:D jonain päivänä näitä hetkiä tulee vaan ikävöimään joten näistä nauttii nyt

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.