Oletko valmis vanhemmaksi -harjoitukset

Nyt kun moni ystäväpiiristäni on joko saamassa, tai on saanut jälkikasvua lähiaikoina, joten on hyvä käydä listaa mistä tiedät, että oletko valmis vanhemmaksi ja miten siihen voi varautua. Käyn tässä postauksessa läpi muutamia hyviä vinkkejä miten pystyt selättämään kaikki yllätykset ja mahdolliset haasteet, joita lapsen kasvatukseen kuuluu.

Oletko valmis vanhemmaksi

 1. Harjoittele univajetta. On hyvä treenata tätä jo valmiiksi, sillä ihminen ei oikein voi nukkua ”varastoon”. Yksi hyvä treenimetodi tähän on laittaa toiseen huoneeseen herätyskello keskellä yötä soittamaan vauvan ääntelyä. Itse huomasin, että Benkun vauva-aikana heräsin jokaiseen pieneen ääneen. Olin ns soturimodessa valmiina puolustamaan perhettäni. Heräsin siihen, kun 350 kilometrin päässä keski-ikäinen mies aivasti liian lujaa ja ponkaisin ylös ninjan lailla. Totuushan oli se, että J heräsi aina yöllä kaikkiin ääniin ja minä puoliunissani kosketin häntä myötätuntoisesti käsivarteen tai selkään hänen noustessa ylös, ikäänkuin merkkinä ”mä tiiän, että väsyttää ja tuen sua” 😀
 2. Rahaa palaa. Varaudu siihen, että saat käyttää itseesi enää häviävän pienen summan verrattuna siihen mitä käytit ennen vauvaa. Enää et tarvitse uusia kenkiä tai housuja usein. Itse olen tälläkin hetkellä Madridissa ostamissani Adidaksen verkkareissa, joissa on taskun vetoketju rikki. Olin Madridissa joulukuussa 2016. Vauvalle pitää hommata uusia vaatteita aluksi joka toinen viikko, sillä se kasvaa älytöntä vauhtia. Kun vaatteita ei tarvitse enää uusia niin usein, tulee muita kuluja. Uskokaa minua; niitä tulee! Säästä vielä kun voit!
 3. Prioriteetit vaihtuu. Jos kävit ennen usein perjantaisin after workeilla bissellä tai skumpalla ystäviesi kanssa, niin niistä kannattaa jo vieroittautua ulos. Kun palaat takaisin työelämään, niin töiden jälkeen kiirehdit kotiin päiväkodin kautta ja sitten teet ruokaa lapselle ja käyt sen kanssa kylvyssä ja leikit ja laulat ja syöt taas ja luet satuja ja viet nukkumaan ja syöt itse iltapalan ja teet askareet ja sitten jos jaksat niin voit kipaista nopeasti viemässä roskat. Tämän jälkeen uni maistuu 🙂
 4. Auton vaihto. Jos teillä on jokin upea urheiluauto niin se lähtee aika nopeasti vaihtoon. Kätevä iso auto johon mahtuu rattaat, kaikki tavarat, turvaistuin, sekä muut olennaiset asiat, kun liikutte paikasta a paikkaan b. Kannattaa myös totuttautua auton tulevaan ulkonäköön sillä tavalla, että avaat takaoven, otat lapiollisen hiekkaa, heität sen takapenkille ja levität sen joka paikkaan. Saman voit tehdä myös esimerkiksi välipalapatukalla.
 5. Kodin sisustus. Kun vauva kasvaa, niin pahin virhe on jättää se arvokas maljakko noin metrin korkeudelle maasta lapsen ulottuville. Lapsesta on varmasti kiva katsoa pomppaako se vuosikymmeniä suvussa kulkenut maljakko. Ei pomppaa. Lapsi oppii sen hetkeksi ja kokeilee myöhemmin uudestaan. Muista myös laittaa kivat kulmasuojat siihen teidän monien tuhansien arvoiseen design-ruokapöytään mikä on jatkuvasti puurossa, tomaattikastikkeessa, tai jossain mömmössä mitä et muista kokanneesi koskaan. Jostain se vain löytää tiensä siihen pöydälle.
 6. Ulos lähteminen. Tätä on hyvä harjoitella, sillä tähän ei ole mitään vakiokaavaa, kuinka monta kertaan ovi avataan ennen kuin oikeasti pääset ulos. Tässä on yksi hyvä harjoite: -Pue päälle samalla kun tanssit macarenaa. Avaa ovi ja sano itsellesi, että sitten lähdet ilman takkia jos ei se nyt mene päälle. Anna alahuulesi hieman väpättää ja pue vaatteet päälle. Avaa ovi uudestaan ja päätä ettet halua laittaa sitä pipoa mikä sinulla on päässä. Vaihda pipo ja astu ulos. Huomaa, että sinulla on kengät väärissä jaloissa. Vaihda ne nopeasti. Astu taas ulos ja huomaa, että missäs hitossa sinun toinen hanska on. Löydä se sohvan alta, laita se käteen ja lähde ulos. Kun olet päässyt noin 10 metriä ovesta ulos, kakkaa housuun ja palaa takaisin sisälle. Jos olet kova tyyppi teet tämän saman uudestaan.
 7. Arvaa mikä -leikki. Sano puolisollesi, että laittaa suuhunsa jotain ja sinun pitää arvata mikä se on. Puolisosi ei saa avata suuta heti ja hänen pitää vähän juosta karkuun. Kun olet arvannut mikä suussa on, vaihdatte vuoroja 🙂
 8. Tunteet muuttuu. Vaikka et ennen olisi itkenyt, kun Simba yrittää herättää isäänsä tai kun Will Smith I am Legendissa joutuu tappamaan koiransa (sinä kylmäsydäminen paskainen), huomaat että moni asia nostattaa sinussa tunteet pintaan. Lapsen halaus, se kun kuulet ensimmäisen kerran ”isi” tai ”äiti” hänen suustaan, se kun hän piirtää ”auringon” paperille, tai katsoo piirettyjä. Tai oikeastaan tekee mitä tahansa, niin sinä tunnet, että jotain sisälläsi siinä kylmässä pimeässä sydämessä tapahtuu, Voittaako valo lopulta pimeyden? 🙂

Nämä ja monet muut testit takaavat, että olet valmis vanhemmaksi. Suosittelen harjoittelemaan näitä paljon ilman, että hermostut. Tällöin mikään ei enää yllätä sinua. Ei edes se, että löydät asioita joita et tiennyt, että sinulla on, paikoista joita et tiennyt olevan olemassa.

Tsemppiä vanhemmuuteen ja jos tulee jotain kysyttävää, niin kysy joltain kenellä on noin 4 kuukautta sinun lastasi vanhempi lapsi. Hän tietää kaiken.

Onko sinulla jotain hyviä vinkkejä tuleville vanhemmille 🙂

valmis vanhemmaksi

4 thoughts on “Oletko valmis vanhemmaksi -harjoitukset

 1. Yhdessä yksinhuoltaja äiti says:

  Juu ja tähän listaan kannattaisi lisätä neuvoja myös sinne raskausajalle.. tuntuu tosi moni isäksi tuleva olla tosi hukassa..

  • Faijahommia says:

   Kun selaa blogin alkuun, niin sieltä löytyy paskoja ohjeita myös raskausajalta 😀
   Kannattaa käydä lukemassa.
   Yhdessä kommentissa annettiin paras vihje: ”Miettisin tarkkaan haluanko olla oikeassa vai onnellinen.” 😀 TÄYDELLISTÄ!

 2. Kahden lapsen isä says:

  Muutama kohta pisti silmään. Vauvan vaatteita kannattaa etsiä eri verkon jako, kirppari yms. foorumeilta. Näin säästää niihin kalliisiin mutta huomattavasti tärkeimpiin turvakaukaloihin ja rattaisiin, itselle ei siis jää mitään, mutta silloin tällöin kannattaa itseäkin ajatella. Toinen huomio lähinnä liittyy tuohon maljakko juttuun, kannattaa laittaa hyvään talteen kaikki minkä haluat säilyvän ehjänä, koska lapsien edessä lähes ydintuhon kestävätkin esineet tuntuvat olevan hauraita.

  • Faijahommia says:

   Joo tuo kirppisosio on kyllä hyvä vinkki!
   Noita turvallisuusasioita ei ehkä kannata käytettynä ostaa vaan niihin kannattaa panostaa.

   Ehkä fiksumpaa, että laittaa kaikki tavarat talteen 😀

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.