Mitä odottaa isyydeltä – Huolet ja jännitykset

Moni on kysynyt minulta, että pelottaako lapsen tulo. Vastaus on yksinkertainen, mutta monimutkainen: Jännittää!

Jännitys ei ole samanlaista, kuin esimerkiksi leffassa, futismatsissa tai pimeässä metsässä kävellessä. Jännitys on enemmän sellaista, kuin ensimmäisillä treffeillä olo, ensisuudelma, laskuvarjohyppy tai ensimmäinen kerta ulkomailla. Iloisen jännittävä fiilis, mutta samalla pelottaa, että onnistunko maailman tärkeimmässä duunissa. Riittäkö hermot, pitääkö pokka, pystynkö sanomaan lapselle EI, kun se on tarpeen? Mitä jos lapseen sattuu, murrunko myös minä? Pystynkö kylmäpäisesti laittaa lapsen tarhaan ja moikkailla casuaalisti kävellessäni pois? Miten käy oman vapaa-ajan?  Osaanko ruokkia vauvaa oikein? Pystynkö toimimaan kuin normaali ihminen vähällä unella? Tykkääkö lapsi minusta?  Mitä käy parisuhteelle?

Nämä kysymykset mietityttävät minua todella paljon enkä usko, että olen yksin ajatusteni kanssa. Muutaman isän kanssa jutelleena hekin ovat palloitelleet näitä samoja ajatuksia, niistä kuitenkaan enempää kenellekkään mainitsematta. Itselle tuli todella hyvä fiilis, kun huomasin, että moni muu isä miettii aivan samoja juttuja. Pieni huoli tipahti pois hartioilta, sillä jos he ovat pärjänneet, niin kyllä minäkin pärjään.

Sanoin yhdelle ystävälleni, että pitäisi varmaan pikkuhiljaa aikuistua lapsen tulon myötä. Hänen vinkkinsä oli, että ei missään nimessä kannata aikuistua. Lasten kanssa leikkiminen on huomattavasti helpompaa, kun pystyy heittäytymään leikkeihin kunnolla mukaan, eikä vain puolivaloilla. Itse ainakin odotan auto- ja Lego-leikkejä todella paljon 😀

Suosittelenkin kaikkien tulevien isien keskustelevan ystäviensä kanssa joilla jo on lapsia. Tämä auttaa todella paljon ja helpottaa myös sinun oloa. Puhuminen auttaa!

 

4 thoughts on “Mitä odottaa isyydeltä – Huolet ja jännitykset

  1. Kirsti says:

    Ekat treffit tavallaan onkin kysymyksessä. Sinulla voi olla mielikuvia lapsesta. Ne joko pitävät paikkansa tai eivät. Aika näyttää. Lapsi varmasti kiintyy sinuun ja sinä häneen. Ajattelen, että vastuuntuntoinen tuleva isä miettii ja jännittääkin vanhemmuutta etukäteen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.