Miehen näkökulma tarvittaviin ostoksiin ennen vauvan tuloa

Kun kerroimme, että odotamme lasta, sain tutuilta ja tuntemattomilta jatkuvasti vinkkejä, että mitä kannattaa ostaa ja mitä ei. Mikä on turhaa ja mitä ilman ei voi elää. Mihin pitää mennä ja mikä on turhaa.

Nyt kun raskaus alkaa olemaan lopuillaan ja laskettuun aikaan on alle kuukausi, on hyvä ottaa pieni tilannekatsaus ”pakko-ostoksiin” isän näkökulmasta.

Auto

Ilman autoa moni asia olisi ollut todella vaikeaa. En ihan heti olisi Ikeasta lähtenyt raahaamaan sherpamaisesti lipastoa selässä julkisissa. Auton tulo on myös madaltanut kynnystä lähteä hakemaan toiselta puolelta pääkaupunkiseutua käytettyjä lastentarvikkeita. Kolmen euron tyynyliinojen, tai vitosen kestovaippapussipidikkeen varahakasten hakuun Sipoosta en ole vielä suostunut.

Autoni on 2004 vuoden Toyota Corolla. Mittarissa kilsoja oli 144 000, kun tuon pihassa seisovan punaisen paholaisen ostin. Se oli paras 6000 € mitä olen käyttänyt, heti maailmanympärys-matkan jälkeen. Lisäksi piti toki hommata turvaistuin vauvalle ja uusi bluetooth-radio, jotta pystyy kuunnella aamuruuhkassa Fröpelin palikoita.

Lipasto vaatteille

”Hei kato sun hyllystä kaikki kirppiskamat. Meidän pitää tehdä tosi paljon tilaa lastenvaatteille meidän vaatehuoneeseen” Tein työtä käskettyä ja tadaaaa, ostettiin lipasto vauvan vaatteille, johon mahtuisi minun kaikki vaatteet kahteen kertaan. Koen tämän erittäin tärkeäksi ja on hyvä pitää aikuisten ja lasten vaatteet erillään. Tämä ainakin auttaa minua hahmottamaan paremmin lapsen vaaterepertuaarin. Todennäköisesti joulun jälkeen lapsen vaatteiden kappalemäärä on suurempi kuin meikäläisen. (Lipaston kokoaminen oli jotain niiiin siistiä)

Xbox

Tämä on minun ja pojan laatuajan kannalta erittäin tärkeä ostos!

Kengät

Niken tallissa (töissä markkinoinnissa maahantuonnilla ja myymälässä) useita vuosia olleena, olihan minun pakko hankkia pikkuriikkisetwiikkiset Nike Air Force Onet. Kesällä painellaan pojan kanssa kylillä hohtavan valkoisissa Nikeissä ja raivotaan kaikille, ketkä meinaa liata kenkämme. Nyrkin heristystä ja kenkien putsausta koko kesä! Joku voisi väittää, ettei näitä voi laskea pakko-ostokseksi. Samalla hän olisi väärässä 🙂

Viaplay

Yöherätyksiä varten on hyvä hommata Viaplay ja samalla katsoa esim lätkää tai amerikkalaista jalkapalloa. TAI Hugh Grantin elokuvia. Oman mieltymyksen mukaan.

Muut oleelliset huonekalut

Tähän sisältyy keinuva kehto, kaappi/hylly tms (en tiedä oikeaa termiä tuolle 😀 ), mihin laitetaan esim vaippoja ja siinä on vaipanvaihdolle tarkoitettu taso, sitteri, unipesä, sekä monia muita. Varmasti lista kymmenkertaistuu, kun vauva syntyy, mutta näillä oletuksilla tässä ovat tärkeimmät.

 

Mitkäs olivat teidän mielestä ne ns ”pakko-ostokset”, ennen lapsen syntymää? Tuliko ostettua liikaa vai huomasitteko, että teiltähän puuttuu vaikka mitä?

 

26 thoughts on “Miehen näkökulma tarvittaviin ostoksiin ennen vauvan tuloa

  • Lotta N. says:

   Kyllä mä koin/koen hoitopöydän erittäin tarpeelliseksi ainakin vauvan ensimmäisten elinkuukausien aikana. Mun mielestä on tosi kätevää, että vaipanvaihtoon liittyvät tavarat löytyy samasta paikasta. Lisäksi hoitopöytä in paljon ergonomisempi vaihtoehto kuin lattia tai sohva. Meillä on myös ”muutamat” kakkavahingot käynyt näiden ekan 4kk aikana, olis ”vähän” ikävää, jos ne olis käyny sohvalla (vaikka pyyhe tmv. aina alla on ollutkin). Nyt viimeistään alkaa olee ne hetket, että täyty oli varovainen, ettei jätä vauvaa hetkeksikään yksin hoitopöydälle, koska osaa jo kääntyä ympäri. Mutta vieläkin vaipanvaihto sujuu mielestäni kaikista kätevimmin hoitopöydällä. Sitten kun lähdetään liikkeelle, niin mietitään uudestaan ?

 1. Faijahommia says:

  Neliveto löytyy onneksi jo. En näköjään pidä sitä yhtä tärkeänä kun Viaplayn tilausta 😀

  Joo saattaa olla, että hoitopöydän lumo vääristää ensikertalaista. Sittenhän sen näkee 😀

 2. Marjut says:

  Kuulostaa ihan hyvältä listalta ;D
  Kurkkaa mun viime viikon vauvan tarvikkeiden hitti- ja huti listaus – postaus, jos vaikka jotain apuja olisi vielä viime hetkellä 😉

   • Marjut says:

    Joillekkin toisen huti on toisen hitti ?? Olisi kiva kuulla myöhemmin millainen lista teille muodostuu! Kurkkaa mun blogista tyylikkään lämpöpussin arvonta ?

    • Faijahommia says:

     Listat on minun salainen paheeni, joten varmasti tulen kirjoittamaan vielä useita sellaisia 😀

     Kävinpäs osallistumassa kilpailuun. Toivottavasti onni on suopea 😀

 3. taika says:

  Meillä nyt 3kk vanha tyttö. Tarpeellisimmaksi meillä olen todennut kantoliinan, sillä kun vauva huutaa ja haluaa olla KOKOAJAN iholla ja pitäs itekkin jotain tehdä, niin saa vauvan siihen kyytiin ja kun vähän aikaa jorailee niin hän lopettaa huudon ja sit on kädet vapaana tekee kotihommii.

  Minulle tuli myös todella tarpeeseen sähkökäyttönen rintapumppu! Ne maidot on vaan otettava sieltä välillä ulos, jos vauva ei jaksa juoda alussa tarpeeksi. Ja alussa kun maito ei meinaa lähteä millään herumaan, pumpulla saa sen käynnistettyä.

  Lisäksi jumppapallo on osoittautunut meillä hyvin tarpeelliseksi huutavan vauvan tyynnytyskeinoksi. Vauva kantoliinaan ja ite hytkymään pallon päälle niin pääsee helpommalla tyynnyttämisessä. Taas kädet vapaana ja voi vaik ite samalla syödä.

  Turha hankinta oli meille hoitopöytä! Sitä ei oo käytetty ku pari kertaa. Meillä toimii hoitoalusta kodinhoitohuoneen tason päällä erinomaisesti ja vesihana on vieressä.

  Tällä hetkellä myös pinnasänky ja vauvapesä ovat olleet täysin turhia. Vauva ei suostu nukkuu yksin omassa sängyssään vaan aina tulee huuto. Ainoo oikee paikka on äidin kainalo, äidin ja isän sängyssä.

  • Faijahommia says:

   Olen kuullut paljon hyvää tuosta kantoliinasta. Se varmaan tulee meilläkin ahkeraan käyttöön 🙂
   Moni sanoo hoitopöydän olleen turha hankinta 😀 Katsotaan lähteekö se syksyllä myyntiin, jos se meilläkin jää käyttämättömäksi.

   • Laura Karoliina says:

    Mä ite tykkään kantorepusta enemmän (ei pidä sekoittaa rintareppuun!!!) koska se on helpompi ja nopeampi pukea päälle, ja käyttöikäkin pidempi kuin trikoisessa liinassa ? (Trikooliina menee n.8kg asti, sitten pitäs vaihtaa kudottuun)
    Jokin ergonominen kantoväline kuitenkin on must! ?? Muuten allekirjoitan kaiken, mitä taika.

 4. Kanerva says:

  Suosittelen jo valmiiksi ostamaan apteekista nenäimurin! ? I know, kuulostaa karulta, mutta toimii. Vauvan nenä on usein alussa tukkoinen, vaikka ei ole nuhaa, ja syöminen vaikeutuu silloin. Ja aiheuttaa turhaa raivoa.? Kaiken maailman nenäFridat kokeilleena voin kertoa, että apteekin setä oli niin oikeassa, kun suositti imuriin kiinnitettävää systeemiä. Nenä lähtee puhtaaksi ja lisäksi koliikkivauva meillä rauhoittui imurin ääneen.?

 5. Mimmi says:

  Kiva kuulla, että tekin asutte kaksiossa! Kierrätys toimii vauvakamoissa ja pian se selviää, millainen teidän tulokas on. Minä kirjoitin aiheesta tänään blogiin. onnea pian ohi olevaan(?) odotukseen!

 6. Minde says:

  Imetystyyny! Jos aikoo siis imettää. Ite yllätyin, kuinka raskasta se alkuun olikaan ja sektion takia makuulla ei onnistunut imettäminen ja imetystyynyä, kun oppi käyttämään, helpotti se omia niskajäykkyyksiä, kun löysi niitä letkeitä asentoja, kuinka imettää istualtaan. Ja miehen tuki oli kyllä tarpeen, siinä vaiheessa, kun en uskonut pääseväni itse koskaan enään minnekään muualle kuin olla vaa sohvalla imettämässä xD kun oma usko imettämiseen horjui, istui mies koneella maitolaituria(imetystukisivusto) lukemassa ja jakoi sieltä kaikki vinkit kehiin. Mies tuntee siis paremmin nämä imetyksen tukiverkostot kuin minä, helpotti todella ku itse oli niin väsyny, että toinen teki hyvää taustatyötä ja tsemppasi imetyksen vaikeimmat hetket läpi. Ja onneksi tsemppasi, imettäminen todellakin helpottui ja muuttui ajan kanssa vain ihanemmaksi, ja todella olisi harmittanut, jos imetys olisi jääny vain pariin kuukauteen? Lopulta sitä haikein mielin lopetettiin imettäminen, kun poika ei enää tissiä huolinut 10 kk iässä.

 7. juuhanna says:

  tärkeimmät meillä oli hoitopöytä ehdottomasti, ikään vuosi ja vähän päälle oli käytössä, (vuosi ja 3 kk laitettiin pois.) ja toiseksi tärkein auton turvakaukalo,meni sisällä ekoina viikkoina turvallisena kiikutus ja hengailu koppanakin kun ei voinut vielä sitterissä pitää. kolmantena musiikkileikkimatto.

  turhimmat; kantoliina, liikaa tuttipulloja, tutti, harsot, kestovaipat.

  Ai niin ja sängyn nostettava sägynpohja oli kätevä ekat 7 kk niin ei tarvinnu syvälle laittaa/nostaa vauvaa. ja sängyn päälle laitettava eläinsuoja (kun on kissoja) oli hyvä olla varalta aina vauvan nukkuessa. teimme sen jalkapallomaalin verkosta ja kuminauhasta.

 8. 2 says:

  Yks hyvä on sellanen kiilapatja että saa sängyn pää puolen nostettua vähän ylös, monilla vauvoilla on synnytyksen jälkeen tukkonen nenä jonkin aikaa ja tuo kiila patja auttaa sitten hengittämään ja nukkumaan paremmin, kätevä myös jos vaavi saa flunssan ! hoitopöytä riippuu niin vauvasta ja käyttäjästä, esikoisen kanssa se oli meille täysin turha mutta kuopuksen kanssa erittäin tärkeä, ainoa että olisin kaivannut jotain laatikosto mallia tai pussukkaa yläpuolelle mihin sai kaikki tarpeelliset viereen (vaipat, vaihtovaatteet, perunajauhot, öljyt, kosteuspyyhkeet, peppupyyhkeet yms) niin ja vanhan kansan vinkkinä perunajauhoja talkin sijasta, itse koitin kumpiakin ja perunajauho oli parempi, toimi nopeammin ! myös erittäin tärkeä kuopuksen kanssa oli sinkki voide ja on vielä tänäkin päivänä ja kuopuksella ikää vähän vajaa 2v ! Tuolla joku oli maininni harsor turhiksi itse koin ne erittäin tarpeelliseksi ja jaoin harsot kahteen osaan toisia käytin puklu harsoina ja imetyksen suojana ja toisia käytin pepun kuivaamiseen, ovat hellävaraisempia kuin pyyhkeet.

 9. Minde says:

  Hei hei, nyt alkaa olla liian pitkä väli postausten välillä! Uutta postausta jo kehiin! ?
  Haluu kuulla lisää isällisiä ajatuksia H-hetken lähestyessä ?

  • Faijahommia says:

   Haha 😀
   Joo tässä on vähän päässyt aika vierähtämään, kun on ollut kaikennäköistä työhoppua.
   Kohta alkaa postauksia satelemaan.

   Loistavaa, että hiillostat! 😀 Kiitos siitä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.