Lapselle säästäminen – Miten onnistuu?

Kaupallinen yhteistyö: Nordnet

Lapselle säästäminen – miten onnistuu?

Rahasta puhuminen on vaikeaa suomalaisille ja erityisesti säästämisestä puhuminen. Nyt takerrunkin vaikeaan aiheeseen ja kysyn samalla teiltä, että onko teillä aloitettu jo lapselle säästäminen?

 

Se, että pystyy tarjoamaan lapselle käsirahan ensiasuntoon, rahoittamaan hänen vaihto-oppilasvuotensa/opiskelunsa tai pitkällä tähtäimellä turvaamaan hänen eläkkeensä on varmasti monelle vanhemmalle iso asia. Tästä syystä suosittelen ehdottomasti kaikille, että avaatte lapsellenne osake-/rahastotilin.

Jo pienillä summilla kuussa on iso merkitys vuosien varrella, sillä esimerkiksi 50€ kuussa on yhteensä 600€ vuodessa ja 18 vuoden aikana olettaen, että vuosikorko on 7%, on sinulla lapsellesi säästössä jo yli 20 000€. Jos tuplaa summan ja tallettaa 100€ kuukaudessa on summa yli 40 000€, josta yli 20 000€ on pelkkää sijoitusten tuottamaa tuottoa. Jos odotat esim. viisi vuotta lisää on säästöjen arvo tällöin yli 65 000€. Mitä pidemmälle odotat ja mitä enemmän säästät sitä isompi tuo ns. ilmainen raha on (olettaen toki edelleen, että vuosikorko on tuo 7%). Anna siis rahan tehdä töitä puolestasi.

Jos nämä numerot menevät yli hilseen, niin kannattaa tutustua korkoa korolle laskuriin tästä linkistä.

Itse aloin säästämään kunnolla vasta toukokuussa avaamalla Nordnetiin osake/rahastosalkun ja siinä ajassa salkun tuotto on yli 13%. Tuo on ns. ilmaista rahaa ja tiedostan, että olisin myös voinut menettää rahaa, mutta pitkällä juoksulla harva fiksusti rahansa sijoittanut menettää noin isoa prosenttia, mikäli hajauttaa fiksusti. Tästä syystä rahastot ovat erinomainen tapa säästää.

Lapsiperheille sopivia rahastoja

Tiedän kyllä, että lapsiperheissä rahat ovat usein tiukassa, mutta heti vain kun pystyy, niin suosittelen säästämisen aloittamista. Esimerkiksi Nordnetissä on lähes maksuttomia rahastoja, mistä ei mene kuin pienet hallinnointipalkkiot. Näissä rahastoissa osakkeista tulevat osingot menevät suoraan rahasto-osuuden kasvattamiseen, jolloin omistuksesi vain kasvaa, eikä ole esteenä lapsen opintotuille opiskeluvaiheessa.

Ja jos lompakko riittää, niin suosittelen myös vanhempia alkaa säästämään itselleen osakkeisiin tai rahastoihin. Ainoa juttu mikä minua tässä harmittaa on se, että alotin vasta näin myöhään kunnolla sijoittamisen. Alla olevasta näet hyvin selitettynä tuon korkoa korolle mekaniikan, jos raha-asiat menee yli hilseen.

Nordnetin talousasiantuntija Martin Paasin korkoa korolle –esitys

Kurkkasitko jo kauppaan?
(juttu jatkuu alla)

[ux_products style=”none” type=”row” col_spacing=”normal” columns__sm=”2″ columns__md=”4″ orderby=”sales” out_of_stock=”exclude” image_height=”100%”]

Yksi mitä suosittelen on Nordnetin Smart -rahastot

Pääperiaatteena Smarteissa on laaja globaali hajautus ja Smart -rahastojen luvataan tuottavan paremmin kuin perinteiset rahastot. Omat finanssiset jargonit ja puheensorinat eivät riitä avaamaan tuota rahastoa ja sen rakennetta kunnolla, niin copypastesin tähän selostuksen.

Lyhyesti minkä takia sijoittaa Smart -salkkuihin

Sijoittamisessa sanotaan, että hajauttaminen on ainoa ilmainen lounas (ehkä toiseksi voisi sanoa ajoissa aloittamista?). Smartit tarjoaa normaaleja rahastoja (tai ETF:iä, suoria osakesijoituksia jne.) huomattavasti laajemman hajautuksen globaalisti eri omaisuusluokkiin, maantieteellisesti ja eri sektoreillekin. Hajautus eri omaisuusluokkiin pienentää salkun riskejä ja vähentää arvon heilahteluja. Salkut tasapainotetaan joka kuukausi, jolloin salkun koostumus on aina optimaalinen. 

Lisäksi parhaan tuotto/riski-suhteen omaaviin sijoituksiin käytetään velkavipua. Velkavivun avulla on mahdollista moninkertaistaa näiden sijoituskohteiden tuotto. Vivusta huolimatta riskit pysyy normaalia osakemarkkinariskiä matalampana – riskisimmässäkin Smart 15 –rahastossa tavoiteriski on 15 %, mikä on alempi kuin osakemarkkinoilla keskimäärin (osakemarkkinariski pitkällä aikavälillä on n. 17 %). Smart-salkut ovat olleet tuottaneet edellisen 3 kuukauden aikana markkinaheilunnasta huolimatta hyvin, ks. tuottograafit alla. Lue lisää Smart-salkuista täältä ja katso alta video Smart-salkuista. 

Vähän jokaisesta palkasta

Itse laitan jokaisesta palkasta vähän Nordnetin tilille sivuun ja noin 3-5 kertaa vuodessa ostan kasan osakkeita tai rahastoja. Tämän lisäksi minulla menee 50€ joka kuukausi Nordnetin rahastoon säästöön. On hyvä olla ns ”in case shit happens” -rahaa aina sukanvarressa. Varsinkin jos tuo sukanvarsi kasvaa korkoa ja tuo osinkoja 😀

Oletteko te avanneet lapsellenne jo salkun vai toteutuuko teillä lapselle säästäminen jollain toisella tavalla?

Aloita säästäminen ja avaa tästä maksuton asiakkuus Nordnetiin.

[/row]

Kaupassa tuotteita faijoilta faijoille

[best_selling_products per_page=”6″ columns=”2″]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.